Prinsjesdag 2019: dit kunnen we verwachten

Vandaag is het Prinsjesdag. De plannen voor het komende jaar worden bekend gemaakt. Dutch Days blikt alvast vooruit op wat we kunnen verwachten.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Dit jaar is de Wet Arbeidsmarkt in Balans aangenomen. Deze nieuwe wet zal in werking treden op 1 januari 2020. Met deze wet wordt onder andere flexibel personeel duurder dan nu het geval is. Dit heeft gevolgen voor de gehele flexbranche. Aangezien de behoefte aan flexibel personeel niet verdwijnt is de kans groot dat er een verschuiving in de vraag plaatsvindt van payroll naar uitzenders en/of zzp’ers. Dit zijn de maatregelen uit de WAB:

  • Minder strenge voorwaarden voor ontslag van werknemers met een vast contract.
  • Uitzendkracht heeft recht op transitievergoeding vanaf eerste werkdag
  • Verruiming ketenregeling (3 contracten in 3 jaar)
  • Oproepkracht alleen verplicht om te komen werken wanneer minimaal 4 dagen van tevoren wordt opgeroepen.
  • Lagere WW-premie voor werkgever bij vast dienstverband

Roerige tijden voor de uitzendbranche

We staan momenteel voor een aantal grote uitdagingen. Allereerst is daar de krappe arbeidsmarkt die voorlopig aanhoudt. Om aan de vraag van onze klanten te kunnen blijven voldoen moeten we zelf met oplossingen blijven komen. Creativiteit in ons recruitmentprocessen en het opleiden en ontwikkelen van onze uitzendkrachten neemt een centrale rol hierin.

Daarnaast kan winst worden behaald door uitzendkrachten te stimuleren meer uren per week of een langere periode als uitzendkracht te werken. Verder heeft de sector en wij te maken met concurrentie van online platformen. Om concurrerend te blijven zullen we moeten blijven investeren in digitalisering.

Doorstroom uitzendkrachten naar contract bij inlener neemt toe

Het aantal uitzendkrachten binnen Dutch Days dat doorstroomt naar een vast contract bij de inlener is afgelopen jaar wederom toegenomen. 25% van onze uitzendkrachten met een tijdelijk contract in 2018 had een vast contract bij de inlener in 2019.

Geharmoniseerde CAO Uitzendkrachten

In één van onze eerdere blogs hebben wij al aangegeven dat de Algemene Bond Uitzendkrachten (ABU) en Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU vanaf 30 december 2019 een nieuwe en volledig geharmoniseerde cao’s voor alle 850.000 uitzendkrachten in Nederland heeft. De ABU bereikte samen met NBBU, FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV een onderhandelingsresultaat. De nieuwe cao’s zorgen voor een gelijk speelveld en zijn sterk vereenvoudigd. Uitzendkrachten krijgen een betere rechtspositie, meer werkzekerheid en begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.

Lees ook

Van Polen naar Nederland: zo kom jij goed terecht
Van Polen naar Nederland: zo kom jij goed terecht

Als je een tijd in Nederland gaat werken, kun je goed verdienen. Wij van DutchDays doen er alles aan om het je hier naar de zin te maken. Want als jij een lekker leven hebt, lever je goed werk voor onze opdrachtgever. We kunnen daarom alles voor je regelen.

Dutch Days aanwezig bij Haringparty 2019!
Dutch Days aanwezig bij Haringparty 2019!

Donderdagavond 13 juni was het dan zover! De 13e editie van de Haringparty in Harderwijk. Wij waren er voor het 4e keer bij en delen graag onze ervaringen. Lees snel verder.

Vraag de DD-factsheet (WAB) nu aan
Vraag de DD-factsheet (WAB) nu aan

Vraag de factsheets WAB van Dutch Days aan zodat u op de hoogte bent welke gevolgen deze nieuwe wet voor uw organisatie heeft! Dutch Days heeft voor haar relaties maar ook voor inleners die nog geen klant zijn een factsheet geschreven. Onderstaand alvast een korte samenvatting, uiteraard gaan we in de factsheet veel verder in op de onderdelen van de wet. 

Kort samengevat; een eenvoudige uitleg van de nieuwe wetgeving - de gevolgen - eventuele kansen – en  die deze wet met zich meebrengen in hap klare brok!